Bonsai verzorgings kalender

example graphic

Een kalender kan prima werken als leiddraad voor de verzorging van uw bonsai. Doch de enige indicatie is uw boom zelf, dus observeer in de eerst instantie de boom. Hieronder vind u de kalender per maand.

 

Maandkalender: September

Jan Feb Mrt Apr
Mei Juni Juli Aug
Sept Okt Nov Dec

  • Water geven : Vochtig houden. Vooral bomen in een luchtig grondmengsel kunnen op warme dagen nog snel uitdrogen.
  • Bedraden : De bedrading die nog aanwezig is uit de bomen verwijderen. Dikke stukken draad verwijderen en opnieuw bedraden, om het ingroeien te controleren.
  • Verpotten : Niet meer doen.
  • Bemesten : Tot eind Oktober bemesten met PK mest voor de opbouw van weerstand
  • Snoeien : Alleen jeneverbessen en naaldbomen vorm snoeien. Ook het nemen van stekken kan in deze periode.
  • Algemeen : Het uitgraven van bomen uit het wild nu mogelijk, massieve kluit nemen Yamadori Nieuwe groei staat stil. Alleen de stugge jeneverbessen groeien nog stevig door. In september start de herfst, en stilaan zullen de bomen zich voorbereiden op de winter. Alle groei zal langzaam verminderen, en nieuwe scheuten kunnen nu beginnen met 'afharden', zodat ze klaar zijn voor de koude winter. Langzamerhand zullen de bladeren gaan verkleuren naar een mooie herfstkleur, gespreid over de ganse herfst. Ook moet je terug gaan opletten met binnenbonsai, die geen koude nachten kunnen verdragen. Haal ze tijdig binnen, indien de nachttemperaturen terug gevoelig gaan zakken. Controleer wel op ziekte en ongedierte, en behandel indien nodig. September betekent ook meer regenval, wat minder water geven betekent. Begin de bonsai al wat droger te houden, om ze beter af te harden, het geeft ook een betere herfstkleur. Bescherm zeker tegen langdurige regenval, plaats ze eventueel onder een afdak. Opgelet: het gevaar van schimmelvorming is erg groot deze maand. Preventief behandelen met schimmelwerende middelen. Bemesting kan nu overgeschakeld worden naar halve dosissen, liefst met stikstofvrije meststof. Grote snoeiwonden op dennen behandelen met wondpasta om bloeden en binnendringen van schimmels te voorkomen. Oude gele naalden kunnen met de hand verwijderd worden. Oude bedrading kan nu nog verwijderd worden en eventueel vernieuwd worden. Veel snoeien gaat zorgen voor nieuwe uitgroei, die niet meer tijdig zal kunnen afharden. Lichte snoei kan eventueel nog wel. Marcotten kan je nu verpotten, wel met grote voorzichtigheid de nieuwe wortels behandelen. Als je nog geen winterberging voorzien hebt, kan je nu stilaan plannen beginnen te maken. September is ook de maand bij uitstek voor het verzamelen van zaad. Veel boomzaden hebben, voor de uitzaai, een stratificatie nodig. Hiertoe brengt U de gereinigde zaden in een kistje, gevuld met zand en laat ze een ganse winter buiten, beschermd voor hongerige vogels. De koude zal het kiemen van het zaad mogelijk maken.