Bonsai verzorgings kalender

example graphic

Een kalender kan prima werken als leiddraad voor de verzorging van uw bonsai. Doch de enige indicatie is uw boom zelf, dus observeer in de eerst instantie de boom. Hieronder vind u de kalender per maand.

 

Maandkalender: November

Jan Feb Mrt Apr
Mei Juni Juli Aug
Sept Okt Nov Dec

  • Water geven : Vochtig houden. Let op harde winden. Die kunnen de pot heel snel uitdrogen.
  • Verpotten : Niet meer doen. Ruw materiaal dat nog niet in bonsaipotten staat kan nu wel verpot worden, maar niet naar bonsaischalen overbrengen. Bewaar dit voor het vroege voorjaar. Bonsai met een twijfelachtige afwatering voor de winter kunnen nu vrij veilig een nood verpotting ondergaan. Wel zorgen dat er geen kans is op nachtvorst wanneer je dit doet.
  • Snoeien : Niet meer nodig,naaldbomen (dennen en jeneverbessen kunnen nog) Alleen ruw materiaal in de volle grond kan nu hard worden teruggesnoeid.
  • Bemesten : Niet meer mesten tot het komende voorjaar.
  • Algemeen : De groei van alle bomen staat nu stil. De bomen zijn nu echter hard aan het werk. Niet alleen om energiereserves op te slaan voor de eerste groeispurt in het voorjaar, maar ook om celwanden te versterken voor de komende rustperiode. De takken harden nu af. Bomen ontdoen van dode blaadjes en takjes. Let op de nachttemperaturen wat betreft de "kamerbonsai"! Haal de planten binnen en zet ze op een lichte, koele plek in huis. Vanaf oktober kunnen we genieten van de herfstkleuren van onze bonsai. Een mooi moment om nog eens een foto te nemen. Watergift wordt nu minder nodig, bied eerder bescherming tegen teveel water. Bescherm in oktober alle bonsai tegen langdurige regenval, zet ze eventueel onder een afdak of een beschutting. Vanaf nu kan het gaan vriezen, binnenbonsai moeten nu echt naar binnen, afhankelijk van de soort in een koude kamer, of een verwarmde kamer. Buitenbonsai echter hebben nog geen bescherming nodig, deze eerste vorst zal de bomen goed afharden, en langzaam naar winterrust brengen. Bomen die niet gezond zijn kunnen nu misschien beter in volle grond gezet worden. Blijf alle bomen controleren op ongedierte en schimmels. Bomen die in het begin van het seizoen bedraad zijn geweest, nu controleren op ingroeiende draden, en zo nodig verwijderen. Groei van het huidige jaar, dat nog zacht en flexibel is, kan nu nog gemakkelijk bedraad worden. Snoei is nog mogelijk deze maand, zeker na bladval, wanneer je een goed zicht hebt op de takkenstructuur. Grote snoeiwonden behandelen met een wondpasta. Blijf de oude naalden op dennen verwijderen. Ruim alle afgevallen bladeren of naalden onmiddellijk op, daar deze ziekte en schimmels kunnen veroorzaken. Geef nog één keer een stikstofvrije bemesting, voor bloeiende soorten mag er een fosforrijke mestgift gegeven worden. Fosfor bevordert de vorming van bloemen en vruchten. Indien je bomen vorstvrij kunt overwinteren, kan je nu nog verpotten. Geef deze bomen zeker geen meststoffen meer. Let op het weerbericht voor extreme weersomstandigheden, en zorg voor een schuilplaats die snel onderdak kan bieden, in geval van nood.