Bonsai verzorgings kalender

example graphic

Een kalender kan prima werken als leiddraad voor de verzorging van uw bonsai. Doch de enige indicatie is uw boom zelf, dus observeer in de eerst instantie de boom. Hieronder vind u de kalender per maand.

 

Maandkalender: Maart

Jan Feb Mrt Apr
Mei Juni Juli Aug
Sept Okt Nov Dec

  • Water geven : Houdt vochtig maar niet nat. Zeker pas verpotte bomen zijn gevoelig voor wortelrot.
  • Verpotten : Zowel de bladhoudende bomen als naaldbomen en andere coniferen in pot moeten geïnspecteerd worden om te kijken of ze verpot moeten worden. Zet na het verpotten de bomen beschut weg.
  • Snoeien : Bladverliezende bomen kunnen gesnoeid worden op het moment dat de knoppen gaan zwellen, maar vóór de knoppen uitlopen. Uitzonderingen: Acer en berken,druif,boomhortensia,kiwi,walnoot (pas snoeien wanneer de boom vol in blad staat)
  • Bedraden : Bedraad bladverliezende bomen. Zowel de dikke takken als de dunne takken. Wel bij vorstvrij weer, anders zijn de takken zeer breekbaar. Bedraden voordat de knoppen zwellen omdat ze anders makkelijk afvallen.
  • Algemeen : Soms rare periodes van twijfelende groei van de bomen, en abrupte stops door vorstperiodes. Zeer gevaarlijk voor uw bomen. Ontdooiende bomen hebben water nodig, terwijl de wortels nog stijf bevroren zijn, wat lijdt tot verdroging. Zorg dus voor een vochtige kluit!Hier gelden dezelfde regels als in januari, daar de weersomstandigheden meestal gelijkend zijn. Soms kan er in februari al enkele dagen mooi weer zijn, wat reacties teweegbrengt bij de bomen. Begint een boom uit te lopen of te bloeien, plaats hem dan uit de schaduw in wat meer zon (geleidelijk! ) Zo niet worden de nieuwe scheuten lang en iel. . Ook de winterbloeiers mogen in de zon,om een natuurlijke bloemkleur te verkrijgen. Plaats de bomen bij extreme weersomstandigheden onder een afdak of ergens beschut. Februari is de bekende maand wat voorjaarsstormen betreft. Harde wind, hagel, strenge vorst is nog allemaal mogelijk. Let ook op bomen die in een serre of kas staan, bij zonnige dagen kan de temperatuur plots fel stijgen, wat de bomen geen goed doet. Houd de watergift nog steeds aan de spaarzame kant, controleer de potgrond om te zien of water geven wel nodig is. Geef nog steeds geen bemesting zolang de bomen niet uitlopen. Het verpotseizoen komt eraan, zorg dat je alles om te verpotten zoals potgrondmengsel en eventuele nieuwe potten klaar hebt staan. Bij zacht weer in februari kan je al beginnen met verpotten op het eind van de maand. Geef wel de nodige nazorg voor deze bomen, en hou ze liefst vorstvrij na verpotten. Vanaf februari tot en met mei kan er vlot gestekt worden. Ook enten is nog steeds mogelijk. Vanaf februari kunnen ook de bladverliezende boomsoorten geënt worden. Deze maand kunnen we meestal genieten van de schitterende bloei van de vroege Prunussoorten en andere vroege bloeiers. Uitgebloeid worden ze drastisch teruggesnoeid en verpot. Bijna onopgemerkt hervatten de werkzaamheden zich.