Bonsai verzorgings kalender

example graphic

Een kalender kan prima werken als leiddraad voor de verzorging van uw bonsai. Doch de enige indicatie is uw boom zelf, dus observeer in de eerst instantie de boom. Hieronder vind u de kalender per maand.

 

Maandkalender: Mei

Jan Feb Mrt Apr
Mei Juni Juli Aug
Sept Okt Nov Dec

  • Verpotten > Niet meer doen Dennen kunnen nu het beste worden verpot.
  • Snoeien > Snoeien kan nu volop. Ook berken kunnen nu gesnoeid worden. Op dennen worden de kaarsen nu langer. Nijp de kaarsen in drie stappen. Eerst die op de onderste takken, een week later de middelste, en eindig twee weken later met de kaarsen in de top. Ook jeneverbessen worden met dit schema genepen.
  • Algemeen > De knoppen gaan snel open en met het verschijnen van de bladeren groeien de wortels nu heel hard. Spuit loofbomen tegen schimmel, bladluis, meeldauw etc. naaldbomen tegen schildluis en spint. Yamadori: het is nu een goed tijdstip om yamadori uit te graven, de uitgegraven bomen kunnen direct herstellen! Nog steeds opletten voor late vorst. Nu het wat warmer wordt, moeten we de soorten die gemakkelijk door de felle zon bladverbranding oplopen gaan beschermen. (Beuk, berk, esdoorn, iep,...) Te veel zon doet het blad uitdrogen en bruin verkleuren. Plaats de bomen in gefilterd zonlicht tijdens langdurige zonneschijn. Bij warm weer ook meer water geven. Geef genoeg, maar ook niet teveel. Regenval in mei kan soms kort zijn, en bereikt soms onvoldoende de potgrond, corrigeer indien nodig de watergift. Geef bloeiende soorten nooit water over de bloemen. Loofbomen snoeien we terug op 2 of 3 bladeren, zodra een takje 5 à 6 bladeren heeft en dit afhankelijk van de stand van de knoppen en de vorm die we beogen. Zelkova, Acer, e.a. kunnen tegen het einde van de maand een bladsnoei krijgen, tenminste als de boom gezond is. Bladsnoei is afwerking! Verwijder het volledige blad, de bladstengeltjes blijven staan. Let op de richting van het laatste blad om de nieuwe groeirichting te controleren Verwijder scheuten die de vorm van de boom om zeep helpen. Enkel bij Zelkova en zomereik, die praktisch geen stengeltje hebben, laten we een klein stukje blad staan. Bladsnoei heeft bladverkleining als doel. Deze bladsnoei is echter een drastische ingreep die de plant verzwakt. Met een paar jaar extra geduld zal de bladverkleining ook zonder bladsnoei bereikt worden Vanaf half mei, kunnen de kaarsjes bij dennen weggenomen, of teruggesnoeid worden. Begin onderaan de boom, enkele dagen later in het midden, en nog later de top. Dit omdat het lagere gedeelte trager groeit, en de neiging heeft om te verzwakken. Ook te lange naalden kun je nu verwijderen. Coniferen zoals Juniperus en Chamaecyparis goed nijpen of plukken om dichte looftoeven te verkrijgen. Mei is een topmaand om te bemesten (behalve bloeiers en dennen) In mei mag de frequentie van bemesting verhoogd worden, behalve op bomen waar de vorm al af is. Mei is een goede maand om te stekken en marcotteren. Vanaf eind mei is bladsnoei op gezonde exemplaren mogelijk. Water geven Geef nu regelmatig water.