Bonsai verzorgings kalender

example graphic

Een kalender kan prima werken als leiddraad voor de verzorging van uw bonsai. Doch de enige indicatie is uw boom zelf, dus observeer in de eerst instantie de boom. Hieronder vind u de kalender per maand.

 

Maandkalender: Juni

Jan Feb Mrt Apr
Mei Juni Juli Aug
Sept Okt Nov Dec

  • Water geven : Let op het uitdrogen
  • Verpotten : Niet meer doen, uitsluitend in noodgevallen.
  • Bedraden : Alle bomen kunnen nu bedraad worden. De diktegroei van loofbomen is nu traag omdat nieuw loof wordt teruggesnoeid.
  • Bemesten : Een algemene mest met een gelijke verhouding N-P-K. werkt prima.
  • Snoeien : Coniferen kunnen nu goed gesnoeid worden. Loofbomen verdragen vormsnoei / lichte bladsnoei.
  • Algemeen : De groei van loofbomen is nu afgenomen. Coniferen beginnen nu juist hard te groeien. In juni, de eerste zomermaand, gaan we verder met bemesten van onze bomen, behalve de zomerbloeiende bomen zoals een satsuki azalea. Zijn de bloeiende soorten uitgebloeid, kan men aan snoei en bemesting beginnen. Wissel bij groenblijvende soorten af tussen bemesting met tabletten of korrels, en met vloeibare bemesting . Bladverliezende soorten groeien nu bijzonder snel, en we dienen geregeld de nieuwe lange scheuten terug te snoeien. Snoei juist boven een knop die naar de gewenste groeirichting wijst. Coniferen spaarzaam bemesten, anders worden de naalden te lang. Geef de bomen nu grondig water, zeker als de temperaturen de hoogte in gaan. Vaak dien je zelfs tweemaal per dag water te geven. Waterminnende soorten zoals bijvoorbeeld wilg of wisteria plaats je vanaf nu op een schaal met water. Juni is de meest geschikte maand voor bladsnoei. Steeltje laten staan. Na 2 a 3 weken zullen de knoppen openen en nieuw kleiner blad verschijnen. Bomen waar bladsnoei op toegepast is, kan je nu bedraden en vormen, met het goede zicht op de takstructuur. Ideale maand om te marcotteren