Bonsai verzorgings kalender

example graphic

Een kalender kan prima werken als leiddraad voor de verzorging van uw bonsai. Doch de enige indicatie is uw boom zelf, dus observeer in de eerst instantie de boom. Hieronder vind u de kalender per maand.

 

Maandkalender: Juli

Jan Feb Mrt Apr
Mei Juni Juli Aug
Sept Okt Nov Dec

  • Water geven : Let op het uitdrogen.
  • Bemesten : Hou jezelf aan je bemestingsschema. Bladeren die nu geel worden, zijn waarschijnlijk te wijten aan een tekort van magnesium en ijzer. Geef aangepaste voeding. Bij sommige soorten kun je het stikstofgehalte bij bemesting naar beneden brengen, zodat de nieuwe groei tijdig kan stoppen en afharden. Bij coniferen kan er een rustpauze voor bemesting ingebouwd worden, vooral bij oudere bomen.
  • Snoeien : Wonden genezen heel snel. Prima tijd voor freeswerk. Na bladsnoei kunnen grote takken van zowel loofbomen als coniferen prima gesnoeid worden. Lichte onderhoudssnoei kan en mag nog steeds bij loofbomen.
  • Algemeen : De groei van loofbomen staat nu bijna stil. De boom spaart energie voor een tweede groeispurt. Coniferen groeien onverminderd door. Blijf bomen die gevoelig zijn voor zonnebrand beschermen tegen teveel zon, door ze in de (gedeeltelijke) schaduw te plaatsen. Let ook op voor de combinatie van hoge temperaturen en wind, die een pot snel kan doen uitdrogen. Geef voldoende water tijdens deze maand, zeker de kleine shohin. Ook kan je de omgeving van de bonsai goed nat maken en zo de luchtvochtigheid rond de bonsai verhogen. Ook nog steeds de bomen roteren zodat alle kanten voldoende zonlicht ontvangen. Blijf alle bomen geregeld controleren op ongedierte en ziekte. Kijk ook op de onderkant van bladeren, of bekijk de schors eens grondig, naar sporen van insecten. Behandel eventueel preventief of gebruik een insecticide wanneer nodig. Blijf ook alle nieuwe groei terugsnoeien om de gewenste vorm te behouden. Door deze snoei zal er zich een fijnere takstruktuur ontwikkelen. Dun volle looftoeven wat uit om plaats te geven aan nieuwe groei. Juniperus en Chamaecyparis regelmatig nijpen om mooie volle looftoeven te verkrijgen. Er kan gestekt worden in deze maand. Controleer ook uw markotten zodat ze niet uitdrogen, en geef eventueel wat water (met superthrive).