Bonsai verzorgings kalender

example graphic

Een kalender kan prima werken als leiddraad voor de verzorging van uw bonsai. Doch de enige indicatie is uw boom zelf, dus observeer in de eerst instantie de boom. Hieronder vind u de kalender per maand.

 

Maandkalender: December

Jan Feb Mrt Apr
Mei Juni Juli Aug
Sept Okt Nov Dec

  • Water geven : De meeste bonsai krijgen nu van de natuur meer water dan goed voor ze is. Zorg desnoods voor een afdak. Zeker als niet goed gemest is en de grond is dichtgeslagen is wortelrot nu een groot risico. Beschut opstellen i.v.m. de uitdrogende en snijdende wind.
  • Verpotten : Niet meer doen.
  • Bedraden : De takkenstructuur is nu prima te zien. Het is heel verleidelijk nu te bedraden. Niet meer doen!
  • Snoeien : Niet meer nodig. Alleen ruw materiaal
  • Bemesten : Niet meer mesten tot het komende voorjaar.
  • Algemeen : De groei van alle bomen staat nu stil. De temperatuur is nu zo ver gedaald dat er ook "in de boom" niets meer gebeurd. Alle bonsai zouden nu in winterrust moeten zijn. Bij langdurige temperaturen onder -5 °C plaats je de planten best in een serre of in een winterberging. Opgelet: geen water geven tijdens vorstperiodes. Watergift zal bijna niet meer nodig zijn, wel blijven opletten voor uitdrogende wind of abnormaal lange droogte. Potten kunnen beschadigd worden door te natte potten gecombineerd met zware vorst. Geef geen enkele bemesting meer. Snoeien is nog mogelijk, maar breng altijd een wondpasta aan Bedraden wordt nu niet meer uitgevoerd, daar de takken nu zeer broos zijn. .Sommige soorten zoals Juniperus of Cryptomeria kunnen nu een koude reactie vertonen en een rare roestbruine kleur krijgen. Dit is een normaal gebeuren en geen ziekte of afsterven. De groene kleur komt weer terug zodra de temperaturen weer gaan stijgen. Vanaf december (tot en met februari) kan men beginnen met enten op coniferen. Gebruik deze rustige periode om uw gereedschap eens een grote onderhoudsbeurt te geven. Ga eens op zoek naar nieuwe en betere potten voor bomen die aan verpotten toe zijn. Loofbomen zonder blad zijn gemakkelijker om takstruktuur en design te bestuderen, maak er dus gebruik van.