Bonsai verzorgings kalender

example graphic

Een kalender kan prima werken als leiddraad voor de verzorging van uw bonsai. Doch de enige indicatie is uw boom zelf, dus observeer in de eerst instantie de boom. Hieronder vind u de kalender per maand.

 

Maandkalender: Augustus

Jan Feb Mrt Apr
Mei Juni Juli Aug
Sept Okt Nov Dec

  • Water geven : Let op het uitdrogen
  • Bemesten : De hoeveelheid stikstof voor loofbomen moet nu snel teruggebracht worden, aangezien de loofbomen beter geen nieuwe uitgroei moeten produceren. Coniferen mogen nog iets langer stikstof krijgen.
  • Snoeien : In deze periode genezen wonden heel snel. Een prima tijd om grote takken van zowel loofbomen als coniferen te snoeien. Ook een prima tijd voor freeswerk.
  • Algemeen : De bladeren van bladverliezende loofbomen gaan er nu "moe" uitzien. Vooral bomen als haagbeuk krijgen een matte kleur. Coniferen zijn nu juist op hun top in de bloedhete zon. In augustus zal de groei afremmen, en kan ook de bemesting verminderd worden. Enkel stikstofvrije meststoffen kunnen nog toegepast worden, om geen nieuwe groei meer te hebben in de late herfst, die dan toch niet meer kan afharden voor de winter. Ook de snoei mag minderen om ook geen nieuwe groei meer te veroorzaken. Nijp eventueel de groeipunten weg. Dennen kunnen nu gele naalden krijgen, wat een natuurlijk verschijnsel is (afstoten oude naalden). Ook nu nog kunnen naaldbomen goed verpot worden, hou ze wel enkele weken uit felle zon. Dood hout kan nu goed gebleekt worden met jin-vloeistof. Doe deze behandeling best in volle zon, zodat het zo snel mogelijk kan opdrogen. Zorg ook dat er geen jin-vloeistof op de potgrond terecht komt. Let ook op de watergift de eerste dagen zodat er geen water over het dood hout komt, dat in de potgrond terecht komt. Blijf controleren op ziekte en ongedierte en grijp in wanneer nodig. Na benauwt weer opletten voor onweersbuien of stortregenbuien, die fel tekeer kunnen gaan. Zorg dat de bomen in een schuilplaats kunnen gezet worden bij extreme omstandigheden. Let op het weerbericht. Bedraden is mogelijk, maar wees voorzichtig bij nieuwe sappige groei, die snel kan afbreken. Sommige markotten kunnen genoeg wortels hebben om opgepot te worden. Bij coniferen kunnen nu kegels verschijnen. Ondanks ze zeer mooi zijn, kan overvloed in kegels een plant verzwakken. Verwijder enkele kegels of allemaal als ze een probleem dreigen te vormen voor de gezondheid van de plant. Ook teveel aan fruit mag verwijderd worden om niet te veel krachten van de boom te verliezen.