Bonsai verzorgings kalender

example graphic

Een kalender kan prima werken als leiddraad voor de verzorging van uw bonsai. Doch de enige indicatie is uw boom zelf, dus observeer in de eerst instantie de boom. Hieronder vind u de kalender per maand.

 

Maandkalender: April

Jan Feb Mrt Apr
Mei Juni Juli Aug
Sept Okt Nov Dec

  • Water geven : Geef nu regelmatig water. Houd de kluit goed vochtig.
  • Verpotten : Bladverliezende soorten niet meer verpotten. Alleen soorten die nog geen blad hebben kunnen eventueel nog verpot worden. April is de verpotperiode voor de coniferen. Hier starten de lorken met het tonen van jong, nieuw groen. Ook de later op gang komende naaldbomen kunnen nog verpot worden. Wel beschut wegzetten na het verpotten. Naaldbomen kunnen nu worden verpot behalve de Pinus Ondertussen houden we onze bloeiers in de gaten, want die geven nu het beste van zichzelf. Na de bloei is bij hen ook het verpotten aan de orde. Beperk ook de vruchtvorming bij fruitbomen. Teveel vruchten ondermijnen de gezondheid van de plant. Bij Azalea wordt het begin van zaadvorming bij elk verwelkt bloempje weggenomen. Dit geduldwerkje wordt beloond met een grotere vitaliteit van de plant tijdens het groeiseizoen.
  • Snoeien : Bij loofbomen wanneer de nieuwe uitgroei flink is uitgelopen en de takken uitharden. Terugsnoeien tot op én blad of bladpaar. In een vroeg stadium voor het verkrijgen vaan korte internodiën Uitgroei dat nieuwe takken moet worden natuurlijk nog niet wegsnoeien.
  • Bedraden : Bedraad alleen coniferen. Bladhoudende soorten groeien nu te hard in de dikte om te bedraden. Bedraden kan dus wel, maar hou het draad goed in de gaten!
  • Bemesten : Mest in het voorjaar met zeer stikstofrijke mest. De stikstof is nodig voor de enorme groei in deze periode.
  • Algemeen : De meeste bladverliezende soorten zijn nu in blad. Coniferen komen nu snel op gang en vormen veel nieuw loof. Wanneer de kans op nachtvorst verdwenen is, subtropische en daarna de tropische bomen naar buiten. Ook in april dien je nog goed het weer(bericht) in het oog te houden, en bomen te beschermen tegen felle winden en late vorst. Zeker de pas verpotte bomen goed beschermen tegen deze weerselementen. Nieuwe knoppen en scheuten zijn snel verloren bij late vorstperiodes, dus zeker beschermen. In april is het meer de tijd van verpotten voor de coniferen. Laat eerst de potgrond wat droger worden, zodat het wat losser is. Kijk eerst naar de wortelpartij of de doorworteling voldoende is om te verpotten. Sla geen alarm als je een witte schimmel tussen de wortels vindt, dit is een schimmel die in symbiose leeft met de boom. Verpot zelfs steeds wat schimmels mee in de nieuwe potgrond, zodat de boom/schimmel relatie niet te fel verstoord wordt. Na verpotten het grondoppervlak bedekken met wat vochtig veenmos. Langzaam aan kan de bemesting nu in de normale hoeveelheden gebeuren. (Niet voor de pas verpotte bomen!) Voorjaarbloeiers geven nu het beste van zichzelf, bomen zoals Azalea, Forsythia, Chaenomeles, Wisteria en sommige fruitbomen, vergeet zeker niet er van te genieten. Bescherm de bloemen tegen langdurige regenval. Is de bloei afgelopen kan men direct beginnen te verpotten wanneer noodzakelijk. Beperk ook eventuele vruchtvorming om de boom niet te fel te verzwakken. Geef water als de bomen het nodig hebben, maar zeker niet te veel water geven,om wortelrot te vermijden. Bescherm ook tegen langdurige regenval. Controleer alle bomen op insecten, schimmels, jonge scheuten van een boom zijn lekker eten voor deze beestjes. Bedraden is mogelijk nu, wees wel nog voorzichtig met nieuwe knoppen. Daar de groei in april zeer sterk is, en het helen van de wonden snel gaat, is april ook een goede maand voor jin en shari toe te passen, laat het hout wat drogen, om in de zomer het jin-produkt aan te brengen. Vergeet ook niet om geregeld een boom te draaien, zodat niet alle nieuwe groei naar dezelfde richting gaat groeien. Vanaf nu kan er geënt worden.